Tres claus per a la recuperació del sector logístic

Kaizen Institute analitza la situació del sector logístic amb el Covid-19 i dissenya un pla de recuperació basat en tres passos fonamentals.

La pandèmia ha provocat una crisi econòmica sense precedents en l’àmbit mundial. Tots els sectors de l’economia s’han vist afectats i actualment es troben en un punt d’inflexió en el qual han d’evolucionar per poder superar l’impacte de la pandèmia.

Kaizen Institute, consultora internacional de referència en millora contínua i optimització de processos, ha realitzat una anàlisi de la situació actual del sector de la logística, per identificar-ne els desafiaments actuals i desenvolupar una estratègia basada en les tendències futures del sector que permeti a les empreses de logística reinventar-se i superar l’actual crisi.

Principals desafiaments a què s’enfronta la logística

Experts de la consultora han identificat quatre desafiaments principals als quals la logística s’enfronta:

1. L’augment del cost de la mà d’obra. Les polítiques socials aplicades han provocat un augment d’aquests costos superior a un 5% el 2020 i la previsió per als 3 anys vinents és que ascendeixi entorn d’un altre 16%, convertint-se en un dels costos amb més pes per al sector.

2. El paradigma del servei al client passa de la velocitat a la transparència, on és tan important per al client lliurar la mercaderia en el moment i quantitat acordada, com ser capaç de mostrar-li l’estat en què es troba en cada moment.

3. Les operacions logístiques són cada vegada més complexes a causa fonamentalment de la personalització del servei. Els experts assenyalen que “simplificar les operacions mantenint al mateix temps el valor afegit que suposa oferir un servei adaptat al client, és un dels reptes més complicats als quals s’enfronta el sector”.

4. La velocitat a la qual evoluciona el mercat redueix la durada dels avantatges competitius de les empreses. Segons Carles Lloret, Manager a Kaizen Institute, “el desenvolupament tecnològic és la principal causa que el mercat canviï tan de pressa. Una empresa implementa a les seves instal·lacions la tecnologia més avançada i l’endemà ja ha sortit al mercat alguna cosa nova i que han implantat els seus competidors. De la mateixa manera, la tecnologia provoca canvis en la demanda dels clients, que conscients dels últims avenços, sol·liciten les últimes novetats en manteniment i seguretat”.

Tendències futures: cap a on va la logística

Després de l’anàlisi del punt de situació de sector, l’informe recull tres tendències principals en el sector:

1. Operacions àgils amb capacitat d’ajustar la capacitat i l’abast, mentre es mantenen elevats nivells de productivitat i baixos costos.

2. Mobilitat sostenible i cadenes de subministrament circulars impulsades pel consumidor i la demanda dels clients per proveïdors ecològics.

3. Inversió en digitalització com a forma de crear operacions unificades, amb gran transparència i capacitat de resposta Carlos Lloret assegura que “el sector es troba en un moment clau. La pandèmia ha estat l’últim obstacle que ha posat a la logística en escac i només sobreviuran aquelles empreses capaces d’optimitzar els seus processos i adaptar-los a la nova normalitat i a les tendències que actualment marquen el camí del sector: flexibilitat, sostenibilitat i digitalització”.

Claus de l’èxit: Passos a seguir en l’estratègia de millora

L’abordatge d’una estratègia caracteritzada per flexibilitat, sostenibilitat i digitalització s’ha de fer tenint en compte tres perspectives.

En primer lloc, és fonamental analitzar el model de logística actual, tant la xarxa de magatzems com de transport. Assegurar que les estratègies d’estoc i reaprovisionament, localitzacions i automatització de magatzems, rutes i tipus de distribució són les adequades per a la tipologia de clients i productes que se serveixen.

A continuació, és imprescindible treballar en l’optimització dels magatzems. Per a això s’ha d’analitzar freqüentment tot el que passa en el procés global d’emmagatzematge, des que la mercaderia arriba a les instal·lacions logístiques fins que surt d’elles. D’aquesta manera, podran revisar-se els Layouts, la gestió dels SKUs, l’operativa de càrrega i descàrrega, la gestió de les comandes i clients o la planificació dels recursos, d’una manera eficaç per a la realitat actual. Lloret insisteix que “dins d’aquests àmbits es fa cada vegada més imprescindible l’ésser capaç d’estandarditzar els processos per generar la polivalència necessària per donar servei als diferents clients, amb les seves variacions de demanda i de servei. És a dir, ser capaços de tenir uns magatzems optimitzats i flexibles. Preparats per millorar contínuament”.

El següent pas és l’optimització del transport. Consisteix a analitzar tot el procés actual de transport i les principals oportú.

Article del portal Novo Logistica
https://novologistica.com/logistica/tres-claves-para-la-recuperacion-del-sector-logistico/